HPSSC JOA GK Questions | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 |

By | February 2, 2021

HPSSC JOA GK Questions | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 | Joa computer Question | Joa it HP Question paper | Joa Exam Preparation




  1. Which of the following are computers that can be carried around easily ? 

 (a) Minicomputers

 (b) Supercomputers

 (c) PCs

 (d) Laptops

 (e) None of these

  1. The basic goal of computer process is to convert data into 

 (a) files

 (b) tables

 (c) information

 (d) graphs

 (e) None of these

  1. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers ? 

(a) Personal Computers 

(b) Supercomputers 

(c) Laptops 

(d) Notebooks 

(e) None of these 

  1. A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations and other computers is a(n) ——?

(a) supercomputer 

(b) minicomputer 

(c) laptop 

(d) server 

(e) None of these 

  1. A ——— is an electronic device that process data, converting it into information. 

(a) computer

 (b) processor

 (c) case

 (d) stylus

 (e) None of these

  1. A central computer that holds collections programs for many PCs, workstations computers is a(n) 

 (a) supercomputer

 (b) minicomputer

 (c) laptop

 (d) server

 (e) None of these 

  1. Personal computers can be connected together to form a

 (a) server

 (b) supercomputer

 (c) network

 (d) enterprise

 (e) None of these

  1. Portable computer, also known as laptop computer, weighing between 4 and 10 pounds is called

 (a) general-purpose application

 (b) Internet

 (c) scanner

 (d) printer

 (e) notebook computer




  1. Which of the following is the fastest type of computer? 

 (a) Laptop

 (b) Notebook

 (c) Personal computer

 (d) Workstation

 (e) Supercomputer

  1. A computer system

 (a) hardware

 (b) software

 (c) peripheral devices

 (d) All of these

 (e) None of these 

  1. A ________ is a large and expensive computer capable of simultaneously processing data for hundreds or thousands of users. 

 (a) handheld computer

 (b) mainframe computer

 (c) personal computer

 (d) tablet computer

 (e) None of these

  1. A personal computer is designed to meet the computing needs of a(n) 

 (a) individual

 (b) department

 (c) company

 (d) city

 (e) None of these

  1. Ctrl, shift and alt are called _________ keys. 

 (a) adjustment

 (b) function

 (c) modifier

 (d) alphanumeric

 (e) None of these 

  1. Super computer developed by Indian scientists

 (a) Param

 (b) Super30l

 (c) Compaq Presario

 (d) Cray YMP

 (e) Blue Gene

  1. A computer used at supermarkets, departmental stores and restaurant etc is called ______ terminal 

(a) P-O-S

 (b) Dumb

 (c) Intelligent

 (d) Smart

 (e) calculating




  1. Supercomputers _______ 

 (a) are smaller in size and processing capability than mainframe computers

 (b) are common in majority of households

 (c) contain thousands of microprocessors

 (d) are rarely used by researchers due to their lack of computing capacity

 (e) are of the same size as laptops







Answer Key
1. (d)
2. (c)
3. (b)
4. (b)
5. (b)
6. (d)
7. (c)
8. (e)
9. (e)
10. (d)
11. (b)
12. (a)
13. (b)
14. (a)
15 (a)
16. (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *