HPSSC JOA GK Question | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 | HP JOA Class-2 |

By | February 5, 2021

HPSSC JOA GK Questions | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 | Joa computer Question | Joa it HP Question paper | Joa Exam Preparation

 

  1. Which of the following is NOT associated with Computers?

 (a) Bit

(b) Binary

(c) Pencil

(d) Mouse

(e) Screen

 

  1. The first computer which provides storage is

(a) EDSAC

(b) EDBAC

(c) MARK-I

(d) ACE

(e) None of these

 

  1. Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipment __________.

(a) keyboard, monitor, hard drive

(b) system unit, input/output, memory

(c) system unit, input/output, secondary storage

(d) system unit, primary storage, secondary storage

(e) None of these




 

  1. A desktop computer is also known as a –

(a) Palm Pilot

(b) PC

(c) laptop

(d) mainframe

(e) None of these

 

  1. The benefit of using computers is that ________.

(a) Computers are very fast and can store huge amounts of data

(b) Computers provide accurate output even when input is incorrect

(c) Computers are designed to be inflexible

(d) All of these

(e) None of these

 

  1. In latest generation computers, the instructions are executed

(a) Parallel only

(b) Sequentially only

(c) Both sequentially and parallel

(d) All of above

(e) None of these

 

  1. Which of the following are computers that can be carried around easily?

(a) Laptops

(b) Supercomputers

(c) PCs

(d) Minicomputers

 (e) None of these

 

  1. The basic goal of computer process is to convert data into __________.

(a) information

(b) tables

(c) files

(d) graphs

(e) None of these

 

  1. Computers gather data, which means they allow users to __________ data.

(a) present

(b) store

(c) output

(d) input

(e) None of these

 

  1. Which of the following is not the major function of a computer?

(a) Processing data into information

(b) Storing data or information

(c) Gathering data

(d) Analysing data or information

(e) None of these

 

  1. When your computer stops working suddenly, it is referred to as a __________.

(a) crash

(b) die

(c) death

(d) penalty

(e) None of these

 

  1. First supercomputer developed in India is

(a) PARAM

(b) ARYA Bhatt

(c) BUDDHA

(d) SHIVA

(e) None of these




 

  1. The benefit of using computers is that

(a) Computers are very fast and can store huge amounts of correct.

(b) Computers provide accurate output even when input is incorrect

(c) Computers are designed to be inflexible

(d) All of the above

(e) None of these

 

  1. Personal computer is

(a) MC

(b) SC

(c) YC

(d) PC

(e) None of these

 

  1. A desktop computer is also known as _________.

(a) Palm Pilot

(b) PC

(c) laptop

(d) mainframe

(e) None of these

 

  1. A __________ is a small hand-held computer that helps you surf the Web and perform simple tasks.

(a) desktop computer

(b) mobile phone

(c) notebook computer

(d) minicomputer

(e) PDA

 

  1. A portable, personal computer, small enough to fit on your lap, is called a __________.

(a) notebook computer

(b) handheld computer

(c) mainframe computer

(d) desktop computer

(e) super computer

 

  1. Computers manipulate data in many ways, and this manipulation is called

(a) upgrading

(b) processing

(c) batching

(d) utilising

(e) downloading




 

  1. Microprocessor was introduced in which generation of computer?

(a) Second Generation

(b) Fourth Generation

(c) Both (a) and (b)

(d) Fourth Generation

(e) None of these

 

  1. A __________ computer is a large and expensive computer capable of simultaneously processing data for hundreds or thousands of users

(a) server

(b) mainframe

(c) desktop

(d) tablet

(e) None of these


Answer Key 1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (a) 9. (d) 10. (d) 11. (a) 12. (a) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (c) 17. (a) 18. (b) 19. (d) 20. (b)



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *