HPSSC JOA GK Question | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 | HP JOA Class-3 |

By | February 7, 2021

HPSSC JOA GK Questions | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 | Joa computer Question | Joa it HP Question paper | Joa Exam Preparation

 

  1. Compatibility in regard to computers refers to

(a) the software doing the right job for the user

(b) it being versatile enough to handle the job

(c) the software being able to run on the computer

(d) software running with other previously installed software

(e) None of the above

 

  1. The first computers were programmed using

(a) assembly language

(b) machine language

(c) spaghetti code

(d) source code

(e) None of the above

 

  1. __________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.

(a) Server

(b) Embedded computers

(c) Robotic computers

(d) Main frames

(e) None of these

 

  1. Every computer has a(n) __________; many also have __________.

(a) operating system; a client system

(b) operating system; instruction sets

(c) application programs; an operating system

(d) application programs; a client system

(e) operating system; application programs

 

  1. Computers that are portable and convenient for users who travel are known as

(a) supercomputers

(b) planners

(c) minicomputers

(d) file servers

(e) laptops




 

  1. The computer’s capability of distinguishing spoken words is called

(a) voice analysis

(b) speech acknowledgment

(c) voice recognition

(d) speech interpretation

(e) vocalisation

 

  1. What is an embedded system?

(a) A program that comes wrapped in a box.

(b) A program that is permanent part of a computer

(c) A computer that is part of a larger computer

(d) A computer and software system that controls a machine or appliance

 (e) None of these

 

  1. All computers must have

(a) a word processing software

(b) an operating system

(c) an attached printer

(d) a virus checking program

(e) None of these

 

  1. Computers excel at

(a) performing the same action(s) over and over the same way.

(b) keeping track of large numbers of small details.

(c) providing creative solutions to problems.

(d) working in fractions of seconds.

(e) All of these

 

  1. Which of the following refers to the fastest, biggest and most, expensive computers?

(a) Notebooks

(b) Personal Computers

(c) Laptops

(d) Supercomputers

(e) PDAs

 

  1. Which is not a basic function of a computer?

(a) Accept and process data

(b) Accept input

(c) Process data

(d) Store data

(e) Scan text

 

  1. Choose the odd one out.

(a) Microcomputer

(b) Minicomputer

(c) Supercomputer

(d) Notebook computer

(e) Digital computer




 

  1. A computer system that is old and perhaps not satisfactory is referred to as a(n)

(a) Ancient system

(b) Historical system

(c) Age old system

(d) Legacy system

(e) Legal system

 

  1. The basic goal of a computer process is to convert data into

(a) graphs

(b) tables

(c) files

(d) information

(e) diagram

 

  1. Analog computer works on the supply of

(a) continuous electrical pulses

(b) Electrical pulses but not continuous

(c) Magnetic strength

(d) Physical strength

(e) Natural strength

 

  1. Laptops are

(a) Computers used in chemical laboratories

(b) Portable, light weight and fit into briefcases

(c) Hearing voice recognition system

(d) Desktop

(e) All of the above

 

  1. ________ is not a microcomputer

(a) Desktop computer

(b) Tablet PC

(c) Handled computer

(d) Mainframe computer

(e) Laptop

 

  1. General purpose computer are used for

(a) Accounting

(b) Creating a small database

(c) Performs calculation

(d) All of the above

(e) None of these

 

  1. Which is not the example of special purpose computer ?

(a) Automatic Aircraft Landing

(b) Word Processor

(c) Multimedia computer

(d) All of the above

(e) None of these

 

  1. Palmtop computer is also known as

(a) Personal computer

(b) Notebook computer

(c) Tablet PC

(d) Handled computer

(e) None of these



HPSSSB JOA GK Questions & Answers – Junior Office Assistant IT GK


Answer Key:- 21. (d) 22. (b) 23. (b) 24. (e) 25. (e) 26. (c) 27. (d) 28. (b) 29. (e) 30. (d) 31. (e) 32. (d) 33. (d) 34. (d) 35. (a) 36. (b) 37. (d) 38. (d) 39. (b) 40. (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *