HPSSC JOA GK Question | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 | HP JOA Class-5 |

By | February 9, 2021

HPSSC JOA GK Questions | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 | Joa computer Question | Joa it HP Question paper | Joa Exam Preparation

  1. Using output devices one can

 (a) input data

(b) store data

(c) scan data

(d) view or print data

(e) None of these

 

  1. Which of the following categories would include a keyboard?

(a) Printing Device

 (b) Output Device

 (c) Pointing Device

 (d) Storage Device

 (e) Input Device

 

  1. What type of keys are ‘ctrl’ and ‘shift’?

(a) adjustment

(b) function

(c) modifier

(d) alphanumeric

(e) None of these

 

  1. The term _________ refers to data storage systems that make it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.

 (a) retrieval technology

(b) input technology

(c) output technology

(d) storage technology

(e) None of these

 

  1. The term _________ refers to any computer component that is required to perform work.

(a) bootstrap

(b) kernel

(c) resource

(d) source code

(e) None of these




 

  1. The ________ is responsible for performing calculations and contains decision-making mechanisms.

 (a) Central Processing Unit

 (b) Memory Unit

 (c) Arithmetic and Logic Unit

(d) Output Unit

(e) None of these

 

  1. You use a (n) ________, such as a keyboard or mouse, to input information.

(a) storage device

(b) processing device

(c) input device

(d) output device

(e) None of these

 

  1. What is output?

(a) What the processor takes from the user

(b) What the user gives to the processor

(c) What the processor gets from the user

(d) What the processor gives to the user

(e) None of these

 

  1. Computer_________ is whatever is typed, submitted, or transmitted to a computer system.

 (a) input

(b) output

(c) data

(d) circuitry

(e) None of these

 

  1. Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly?

(a) Booting

(b) Processing

(c) Saving

(d) Editing

(e) None of these

 

  1. _________ is processed by the computer into information.

 (a) numbers

(b) processor

(c) input

(d) data

(e) None of these

 

  1. Ctrl, shift and alt are called _________ keys.

(a) adjustment

(b) function

(c) modifier

(d) alphanumeric

(e) None of these

 

  1. What is the function of the Central Processing Unit of a Computer ?

(a) Creates invoices

(b) Performs calculations and processing

(c) Deletes Data

(d) Corrupts the data

(e) None of these

 

  1. All the characters that a device can use is called its ?

(a) Skill Set

(b) Character Alphabet

(c) Character Codes

(d) Keyboard Characters

(e) Character Set

 

  1. Which unit controls the movement of signals between CPU and I/O ?

(a) ALU

(b) Control Unit

(c) Memory Unit

(d) Secondary Storage

(e) None of these




 

  1. The three main parts of the processor are _______

(a) ALU, Control Unit and Registers

(b) ALU, Control Unit and RAM

(c) Cache, Control Unit and Registers

(d) Control Unit, Registers and RAM

(e) RAM, ROM and CD-ROM

 

  1. Which of the following does not relate to Input Unit ?

(a) If accepts data from the outside world.

(b) It converts data into binary code that is understandable by the computer

(c) It converts binary data into the human readable form that is understandable to the users.

(d) It sends data in binary form to the computer for further processing

(e) None of these

 

  1. Which printer cannot print more than one character at a time ?

(a) Line

(b) Daisy-wheel

(c) Laser

(d) Dot-matrix

 

  1. ________key is the example of Toggle key

(a) Alt

(b) Shift

(c) Control

(d) Escape

(e) Caps Lock

 

  1. Video controller .

(a) Controls the resolution of images on screen

(b) Controls the signals to be sent and received from processor for display

(c) Handles the entire electronic work behind the formation of images on the screen

(d) Is responsible for allocating pixels for formation of images

(e) Is responsible for the refresh rate of the screen / monitor

 

  1. Which of these is a point-and-draw device ?

(a) mouse

(b) scanner

(c) printer

(d) CD-ROM

(e) Keyboard

 

  1. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?

(a) ANSI

(b) ASCII

(c) EBCDIC

(d) ISO

(e) None of the above

 

  1. _______ devices convert human-understandable data and programs into a form that the computer can process.

(a) Printing

(b) Output

(c) Solid State

(d) Monitor

(e) Input

 

  1. The CPU comprises of Control, Memory, and ________ units.

(a) Microprocessor

(b) Arithmetic/Logic

(c) Output

(d) ROM

(e) Input




 

  1. A joystick is primarily used to/for ___________.

(a) Control sound on the screen

(b) Computer gaming

(c) Enter text

(d) Draw pictures

(e) Print text




Answer Key :- 29. (d) 30. (e) 31. (c) 32. (d) 33. (c) 34. (c) 35. (c) 36. (d) 37. (a) 38. (a) 39. (d) 40. (b) 41. (b) 42. (d) 43. (c) 44. (a) 45. (c) 46. (b) 47. (e) 48. (c) 49. (a) 50. (a) 51. (e) 52. (b) 53. (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *