HPSSC JOA GK Question | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 | HP JOA Class-6 |

By | February 13, 2021

HPSSC JOA GK Questions | Computer Question HPSSC JOA | JOA (it) Computer GK Question 2021 | Joa computer Question | Joa it HP Question paper | Joa Exam Preparation

  1. Most of the commonly used personal computers/ laptops do not have a command key known as _________.

(a) Turnover

(b) Shift

(c) Alter

(d) Delete

(e) Insert

 

  1. Most of the commonly available personal computers/laptops have a keyboard popularly known as __________.

(a) QWERTY

(b) QOLTY

(c) ALTER

(d) UCLIF

(e) None of these

  1. Whenever we have to give space between the two words while typing on PC we have to press a key known as __________.

(a) Backspace

(b) Shift

(c) Control

(d) Escape

(e) Space Bar

 

  1. Every component of your computer is either

(a) software or CPU/RAM

(b) hardware or software

(c) application software or system software

(d) input devices or output devices

(e) None of these

 

  1. What is equipment used to capture information and commands?

(a) Output device

(b) Input device

(c) Storage device

(d) Telecommunication device

(e) None of these

 

  1. This type of hardware consists of devices that translate data into a form the computer can process

(a) application

(b) input

(c) system

(d) All of these

(e) None of these

 

  1. Which of the following will translate images of text, drawings, and photos into digital form?

(a) digitizer

(b) modem

(c) scanner

(d) keyboard

(e) None of these

 

  1. The computer is made of which of the following hardware equipments?

(a) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Software and Network

(b) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Programme and Network

(c) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Printer and Modem

(d) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Applications and Network

(e) None of these

 

  1. For selecting or highlighting, which of the following is generally used?

(a) Icon
(b) Keyboard

(c) Mouse

(d) Floppy Disk

(e) None of these \




 

  1. Scanner scans

(a) Picture

(b) Text

(c) Both Picture and Text

(d) Neither Picture Nor Text

(e) None of these

 

  1. Which of the following is not a function of the control unit?

(a) Read instructions

(b) Execute instructions

(c) Interpret instructions

(d) Direct operations

(e) None of these

 

  1. The most common input devices include –

(a) Monitor and keyboard

(b) Monitor and mouse

(c) Monitor and keyboard

(d) Printer and mouse

(e) None of these

 

  1. Holding the mouse button down while moving an object of text is known as –

(a) moving

(b) dragging

(c) dropping

(d) highlighting

(e) None of these

 

  1. __________ helps in capturing row data and entering into computer system.

(a) CPU

(b) Integrated circuit

(c) Input device

(d) Motherboard

(e) None of these

 

  1. The most widely used input device is the _________.

(a) mouse

(b) keyboard

(c) modem

(d) monitor

(e) None of these

 

  1. A CPU contains __________

(a) a card reader and a printing device

(b) an analytical engine and a control unit

(c) a control unit and an arithmetic logic unit

(d) an arithmetic logic unit and a card reader

(e) None of these




 

  1. Computations and logical operations are performed by the __________.

(a) RAM

(b) ALU

(c) Register

(d) Control unit

(e) None of these

 

  1. The term used to define all input and output devices in a computer system is __________.

(a) Monitor

(b) Software

(c) Shared resources

(d) Hardware

(e) None of these

  1. What type of resource is most likely to be a shared common resource in a computer network?

(a) Printers

(b) Speakers

(c) Floppy disk drives

(d) Keyboards

(e) None of these

 

  1. Which of the following is part of the System Unit?

(a) Monitor

(b) CPU

(c) CD-ROM

(d) Floppy Disk

(e) None of these

 

  1. What is output?

(a) Processor takes from user

(b) User gives to processor

(c) Processor gets from user

(d) None of these

 

  1. Dumb terminals have terminals and __________.

(a) Mouse

(b) Speaker

(c) Harddish

(d) Mouse or Speaker

(e) None of these

 

  1. Which of the following is not an output device?

(a) Plotter

(b) Printer

(c) Scanner

(d) Monitor

(e) None of these

 

  1. Devices that let the computer communicate with you.

(a) input

(b) output

(c) type

(d) print

(e) None of these




 

  1. Devices that allow you to put information into the

(a) input

(b) output

(c) type

(d) print

(e) None of these

 

  1. The primary device that a computer uses to store information.

(a) TV

(b) storehouse

(c) desk

(d) hard drive

(e) None of these

 

  1. Pick the odd one –

(a) Mouse

(b) Scanner

(c) Printer

(d) Keyboard

(e) None of these

  1. An output device that lets you see what the computer is doing –

(a) a disk drive

(b) monitor-screen

(c) shift key

(d) printer

(e) None of these

 

  1. A __________ is an example of an input device.

(a) keyboard

(b) monitor

(c) Mouse

(d) central processing unit

(e) None of these

 

  1. The function of CPU is –

(a) to provide external storage of text

(b) to communicate with the operator

(c) to read, interpret and process the information and instruction

(d) to provide a hard copy

(e) None of these

 

  1. Printed information, called __________, exists physically and is a more permanent form of output than that presented on a display device.

(a) soft copy

(b) carbon copy

(c) hard copy

(d) desk copy

(e) None of these

Answer Key 1. (a) 2. (a) 3. (e) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (c) 11. (d) 12. (c) 13. (b) 14. (c) 15. (b) 16. (c) 17. (b) 18. (d) 19. (a) 20. (b) 21. (d) 22. (c) 23. (c) 24. (b) 25. (a) 26. (d) 27. (c) 28. (b) 29. (a) 30. (c) 31. (c)




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *